• Duurzame materialen
  • Handgemaakt en Maatwerk
  • GRATIS verzending vanaf 75,- (m.u.v meubels)

Samen opruimen

Gepubliceerd op 24 maart 2023 om 10:00

Als jonge ouder is het geen verrassing dat je huis vaak bezaaid ligt met speelgoed, boeken en kleding van je kinderen. Het kan overweldigend zijn om alles op te ruimen, vooral als je het gevoel hebt dat je het altijd alleen moet doen. Maar wist je dat het samen opruimen met je kinderen een geweldige manier kan zijn om quality time door te brengen en hen tegelijkertijd belangrijke levensvaardigheden te leren? In deze blog bespreken we enkele tips om samen met je kinderen op te ruimen.

 

Tip 1 Maak het leuk

Het opruimen kan voor kinderen als een vervelende taak aanvoelen. Maak het daarom zo leuk mogelijk! Zet muziek op, maak er een wedstrijdje van of verzin een beloningssysteem. Door het opruimen leuk te maken, zullen kinderen het minder snel als een taak zien en meer als een spel.

 

Tip 2 Maak het makkelijk

Zorg ervoor dat het opruimen van de spullen van je kinderen gemakkelijk en overzichtelijk is. Dit kan betekenen dat je specifieke opbergplekken maakt voor bepaalde spullen, zoals een mand voor speelgoed of een kledingrek voor jassen en tassen. Als het voor kinderen duidelijk is waar iets hoort, zullen ze het sneller op de juiste plek leggen. Maar de allerbeste plek voor al het speelgoed is natuurlijk ons opbergmeubel Polly of het opbergbankje Kate. En staat ook erg mooi in elke woonkamer.

 

Tip 3 Begin klein

Het kan overweldigend zijn om het hele huis in één keer op te ruimen. Begin daarom klein en focus je bijvoorbeeld eerst op één kamer of één type spullen. Hierdoor hou je het overzichtelijk en kunnen kinderen zich beter concentreren op het opruimen van die specifieke spullen.

 

Tip 4 Leer kinderen verantwoordelijkheid

Als je kinderen leert om verantwoordelijk te zijn voor hun eigen spullen, zullen ze sneller geneigd zijn om deze op te ruimen. Leer ze dat het hun eigen verantwoordelijkheid is om hun spullen op te ruimen en dat je verwacht dat ze dit doen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door ze te laten zien hoe ze hun spullen op een goede manier kunnen opruimen en door ze te belonen als ze dit goed doen.

 

Tip 5 Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren het meeste door het gedrag van hun ouders na te doen. Als je zelf laat zien dat je je eigen spullen netjes opruimt, zullen kinderen dit gedrag sneller overnemen. Bovendien is het samen opruimen ook een kans om als ouder zelf het goede voorbeeld te geven en je kinderen te laten zien hoe je op een respectvolle manier met elkaar omgaat.

 

Tip 6 Wees geduldig

Het is belangrijk om geduldig te zijn als je samen met je kinderen opruimt. Geef hen de tijd om te wennen aan de routine en geef hen het vertrouwen dat ze de taken aankunnen. Moedig hen aan en bedank hen voor hun inspanningen. Op deze manier zullen ze gemotiveerd blijven om te helpen opruimen.

Samen opruimen kan een leuke en waardevolle ervaring zijn voor zowel ouders als kinderen. Door het leuk te maken, het makkelijk te houden, klein te beginnen, verantwoordelijkheid te leren en het goede voorbeeld te geven, zullen kinderen sneller geneigd zijn om hun spullen op te ruimen en deel te nemen aan de schoonmaak van het huis.

En wie weet, misschien ontdek je tijdens het opruimen wel verborgen schatten of vind je vergeten speelgoed terug waar je kinderen dolblij mee zullen zijn!

Succes met opruimen!

 

Vond je de blog leuk? Zou je de blog dan willen delen op de socials?

 

Ik hoor graag jouw feedback over mijn blog en zou het leuk vinden als je een reactie achter laat.


Bedankt voor je tijd en ik kijk ernaar uit om van je te horen!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.